Sektoraalinen kosmometri

Teknic Svopada .yhtiön valmistama filosofisen perustan omaava havainnointilaite, jolla ei ole suoranaista tutkimuskäyttöä. Laite syntyi tohtori Gudun suunnitelmien pohjalta, jolloin hän löysi uudelleen ihmisen yksilöarvon ja peruselämän ainutlaatuisen tärkeyden. Neljäs ulottuvuus, aika-avaruuden kaarevuus ja liian pitkät yhtälöt järkyttivät Gudun mielentilaa ja Gudu päätti pohtia asiaa filosofisesti.

Sektoraalisen kosmometrin takana kuva Potalan palatsista Tiibetissä. Potala hyväksyttiin maailmanperintölistalle vuonna 1994 ja kohdetta laajennettiin käsittämään myös Jokhangin temppeli vuonna 2000 ja Norbulingka vuonna 2001.
Tarkkuus on uusi eksakti.

Sektoraalisen Kosmometrin toiminta perustuu Fergusonin paradoksiin. James Ferguson (1710 – 1776) oli yleisnero ja myös eräänlaisen telluurimekanismin kehittäjä. Mekanismi mahdollistaa kahden tai useamman sisäkkäisen akselin eri pyörimisnopeudet.
Kosmometrin keskustassa on nuorta Buddhaa Lithorinanmeren rannalla esittävä puuveistos. Buddha kävelee ja tekee muistiinpanoja. Buddhan ympärillä on erisäteisiä kehiä, joista uloin on sektoraalikehä. Fergusonin paradoksista johtuen kehillä on erilaiset pyörimisnopeudet. Kosmometrin toisella reunalla on puupallo, josta laitetta pyöritetään ankkuroidun keskusakselinsa ympäri ja vastakkaisella reunalla pirullisen luonteen omaavaa Faunia esittävä veistos. Faunin tarkoituksena on häiritä ja ärsyttää Buddhaa ja havainnollistaa, että meillä jokaisella on oma Faunimme alentamassa itsetuntoamme ja tekemässä meistä pelkureita. Kun Kosmometriä pyöritetään ympäri ja tulee hetki, että kehät ovat yhdensuuntaiset, sekä samalla Buddha on täysin kääntänyt selkänsä Faunille, osoitetaan Buddhan löytäneen sisäisen minuutensa ja voittaneen täysin Faunin vaikutusvallan. Näin on tarkoitus havainnollistaa, että jokainen ihminen kuuntelisi sisintään, luottaisi minuuteensa ja toteuttaisi omia fantasioitaan, välittämättä ulkopuolisesta kritiikistä. Kosmometrin puupallon puoleisella sivulla on hammasrattaiden avulla pyörivä ns. Turhuuden Kehrä. Kehrässä kaksi putto veistosta pyörivät radiaalisesti heiluttaen jalokivinauhoja, tarkoituksenaan muistuttaa kaupallisen pikatyydytyksen lyhytnäköisyyden tyydytyksestä.