Jajaister

Jajaister kan definieras som en religiös-teknologisk extremister vars rötter går tillbaka till den senare upplysnings åldern i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, då känd som Pommern i Sverige och där den hanseatiska Stralsund, dagens systerstad Pori. Stralsunds Gamla stan är en UNESCO världsarvslista med Wismars gamla stadskärna.

Marshal Johan August Sandels, Furstendets sista generalguvernör, kan betraktas som en av världens första Jajaister, tillsammans med Carl Magnus Möllersvärd och Keijo. År 1813 firade Sandels Trettondedag jul vid Borgwallsee och Pütter See-sjön som återhämtade sig från en depression på grund av slutet av det stora svenska riket när han, hans fem person stark hemhjälp, Major Möllersvärd och hans Keith plötsligt bevittnade en stark Jaja-phenomenon. Fenomenet sägs ha varit i tre timmar.


Krigsmarsal, Grev Johan August Sandels i en paparazzi-graverad bild tagen en timme före slaget vid Koljonvirta 27.10.1808. På denna tid användes halvklotet som hängde från sin hatt inte i den nuvarande kast expressiva meningen, men det var en typisk sen-Gustavian insektsmedel  .

Sandels påverkades särskilt av fenomenet; I hans brev till ärkebiskopen i Uppsala berättade han för honom att olyckan hade uttömt honom, både mentalt och fysiskt. Som påskyndad av ärkebiskopen gjorde Sandels bekantskap med Herman Albert Dotcom, den stora mästaren i Greifswalds hemliga samhälle, Ittuminati, som introducerade honom till den Ittuminatis gamla och hemliga traditionen. Efter den tidiga höstinitationen följt av sommaren av hård studie och hård självupptäckt vid Elden kloosteret, kände han att han var tillräckligt stabil för att fortsätta att betjäna Gustav IV Adolf och att ta emot den norska regentens otåliga post i en avlägsen och alltid så orörlig Christiania. Dotcom blev Sandels livslånga mentor. Den andra och sista versionen av ”Korosmonicon – Mörk Garner, Trasor och Trådar”, skriven av ”Old Santa-Jonttu”, berättar om sina erfarenheter av Borgwallsee och Pütter See. I sin bok ”Sora-Jomppa” skapas en sällsynt syntes av Swedenborg, kontinental rationalism från 1700-talet och preussisk ockultism. Baserat på de tankar som presenteras i boken, utvecklade Möllersvärd och andra medlemmar av Sandels affiliates de filosofiska principer som Jajaism, eklektisk bubblism och senare Korosmology bygger på.

Ruinerna av Eldena kloster graverade i juli 1813 från nordväst. Bilden visar Carl Magnus Möllersvärds mor, någonsin så vacker Maria (höger) klädd i en käck klädsel och hennes lättfotad syster Ulrika (vänster). Keijo var i Rewal på friarstråt vid graveringstiden.

Efter att ha återvänt till Finland, tog Möllersvärd och hennes sensuella franska födda mamma Maria Charlotta L’Estraden uppdraget att sprida Jajaismen bland Frälse och prästerskap. Efter den oväntade döden av Maria Charlotta 1823 fortsatte Carl Magnus att arbeta med bourgeoisin, bönder, torpade och lantarbetare. Även om denna majoritet av den finsktalande befolkningen ursprungligen hade en skeptisk inställning till Jajaismen, av finländsk hungersnöd 1866-68, var det redan majoriteten av rörelsen. I synnerhet i södra Satakunta och Vakka-Suomi gjorde den praktiskt förståndsmässig rörelsen en livskraftig konkurrent även till den evangelisk lutherska statskyrkan.

Pitt Meadows, representant för Kanadas stora lodge och Oliver Hans, Kefir från det finska Korosmologiska samhället, skakar hand på 10-årsdagen av Wienerprocessen i Vancouver 1912. Bakom dem är den berömda White Rock.

Fin de siècle
Som en följd av migrationen kom Jajaismen också på grund av den nya kontinenten, främst i delstaterna Michigan, Wisconsin och Minnesota i USA och British Columbia, Kanada, där det kämpade med popularitet med abolitionister, presbyterier och klassisk mekanik. Denna konkurrenssituation hade påverkat Jajaismen, så att fokuset skiftades från traditionell incitament till eristisk argumentation.Jajaismen påverkades också av den äldre amerikanska vandrarpredikant traditionen, och efter en lång så kallad Wiener-process, fusionerades med den Bruniska rörelsen, som bildade en modern Korosmologisk skola.