Vagabond Ja valkeus tuli

Kuudes elokuuta 1979 Coronation Street -sarjan jaksossa 1934 Gail ja Bert yhdistivät voimansa saattaakseen Ivyn ja Brianin yhteen, Boom Town Rats -yhtye inisi viikonpäivistä ja Kekkos-vainaalla oli vielä kaikki inuiitit iglussa.

Maailmalla oli tietenkin käynnissä jos jonkin sortin kränää ja älämölöä, mutta lintukotorauhamme oli rikkuuntumaton aina viisitoista yli kahteen iltapäivällä, jolloin Mynämäen Karjalan kylässä säpsähtivät hallintoalamaiset maanantaiapatiastaan kimakkaan vihellykseen ja ääneen, jota vielä tänä päivänä muistellaan häveliäästi kikatellen nimellä suuri tussahdus.
Samaan aikaan kunnan keskustassa Laurin koulun oppilaat palasivat hyvin ansaitulta välitunniltaan luokkaansa ja olivat tohkeissaan oppilaitoksen yli lentäneestä tuntemattomasta esineestä. Se oli syöksynyt kovaa vauhtia jonnekin Vihtamäen suuntaan ja sihissyt vihaisesti mennessään. Myöhemmin silminnäkijöitä ilmoittautui lisää: taksikuski Jouni ”Animal” Teerisalo Mietoisten Uhlusta sekä kauppatieteiden yo Gunilla Wikstedt-Mäsälä, joka tuolloin vielä pelasi sählyä piirimestaruustasolla.

Satakunnan puolelta asti tehtiin valituksia etelän suunnasta tulleesta savensekaisesta sateesta ja etsittiin vastuullisia korvaamaan asuin- ja talousrakennuksien seinä- ja ikkunapintojen puhdistuksista koituneet kulut sekä menetetty työaika.

Keskiviikkona 8.10.1979 uutisoi Wirmoset-lehti tapauksesta. Päätoimittaja Paapo J. Alamaunun kirjoittamassa artikkelissa haastateltiin silminnäkijöitä ja esitettiin arvioita esineen luonteesta; oliko se säähavaintopallo, meteoriitti, pallosalama vai kenties extraterrestiaali kulkupeli. Turun Sanomissa eikä Satakunnan Kansassa ei asiasta kirjoitettu.

Torstaina 9.10.1979 paikkakunnalle saapui kolmella valkoisella SAAB 900 -mallisella autolla 11 – 13 miehen vahvuinen joukko, joista osa ei heidän kanssaan asioineiden mukaan taitanut lainkaan suomea. Seuraavan kahden viikon ajan miehistä on lukuisia havaintoja kunnan pohjoisosan metsäteillä ja pellonpientareilla suorittamassa mittauksia ja kuvauksia.

Koska miesten arveltiin etsivän alkuviikolla alueelle pudonnutta esinettä, pääteltiin sen olevan jotain arvokasta ja kyläläiset päättivätkin perustaa etsintäpartioita löytääkseen pudokkaan ennen SAAB-miehiä.

Tiistaina 23.10.1979 nuo outoa kieltä keskenään puhuneet miehet poistuivat paikkakunnalta yhtä salamyhkäisesti kuin olivat sinne saapuneetkin.
Kuntalaisten omat etsintäpartiot jatkoivat toimintaansa vielä lumen tuloon saakka. Keväällä suurin osa mukana olleista oli jo luovuttanut ja arveli ulkolaisten vieneen aarteen syksyllä mennessään.

Vuonna 2007 maanviljelijä Matti A. Suvakki (nimi muutettu) Mynämäen Piippolasta (kylän nimi muutettu) löysi ojaa peratessaan vahvasti hapettuneen metallipallon, jonka hän oitis arvasi 28 vuotta aikaisemmin yhdyskuntaa vaivanneeksi mysteeriesineeksi. Koska asia oli aikoinaan kiinnostanut neuvostoliittolaisiksikin arveltuja tahoja, päätti Matti A. Suvakki (nimi muutettu) toimittaa löytönsä suojelupoliisin Hirvensalon toimipisteeseen.

Viranomaiset eivät kuitenkaan innostuneet löydöstä ja kiistivät tietävänsä mitään vuoden 1979 tapahtumista millään paikkakunnalla.
Suojelupoliisin Hirvensalon toimipisteen parkkipaikalla sattumalta kioskmongoillut disponentti Petri Ruusunen kiinnitti huomiota maanviljelijä Matti A. Suvakin (nimi muutettu) sylissään pettyneenä kantamaan esineeseen. Disponentin harjaantunut silmä tunnisti kyllä Vagabond-Vavanqo 12 -vakoilusatelliitin sellaisen nähdessään. Se oli pakko saada.

Pitkällisten neuvottelujen jälkeen artefakti vaihtoi omistajaa suolaiseen 720 euron hintaan. Uusi omistaja teki ensitöikseen tuosta neuvostoteknologian helmestä lampun.
Niin kuin kaikesta.

This slideshow requires JavaScript.

DSC_0268-001

Huhupuheet kertoivat kahdestatoista Vavanqo-lähettimestä.

Wirmoset-paikallislehden etusivu vuodelta 1979.

Wirmoset-paikallislehden etusivu vuodelta 1979.