Le Porteur De Lumière

Seili on enemmän kuin joutava jollotus, se on kuin Ruotsin kuningaskunnan, Suomen suuriruhtinaskunnan ja Suomen tasavallan lääketieteen ja terveydenhuollon historia pienoiskoossa.

Viimeisen spitaalipotilaan kuoltua vuonna 1785 saarella aloitti toimintansa Suomen suurin mielisairaala. Kun hospitaali vuonna 1841 muutettiin parantumattomasti mielisairaille tarkoitetuksi turvalaitokseksi päätti senaatti Suomen ja pohjoismaiden ensimmäisen Arlingtonin kirkasvalohoitolaitteen hankinnasta. Teknik Svopadan Reimsin konepajayksikön Mansfieldin lisenssillä Le Porteur de Lumière -tuotemerkillä valmistama kahden ohmin pöytämalli edusti aikansa korkeinta teknologista osaamista ja vastasi hankintahinnaltaan koko suuriruhtinaskunnan houruinhoitoon koko vuodelle varattua määrärahaa.
Kirkasvalohoitolaitetta käytettiin pyromanian ja kleptomanian, parafilian ja muiden impulssikontrollihäiriöiden säätelyyn vaihtelevaa paremmalla menestyksellä aina toisen maailmansodan alkuun saakka, jolloin lääkärit ja hoitohenkilökunta innostuivat lobotomiasta ja villityksen syrjäyttämä octogenariaani jouti koristamaan johtajan työhuonetta aina yksikön lopulliseen lakkauttamiseen armon vuonna 1962.

Kaksi kierrosta auringon ympäri myöhemmin Suomen valtio luovutti Seilin hospitaalin rakennukset ja lähialueet Turun yliopistolle, joka myi rakennuksiin jääneen irtaimiston huutokaupassa rahoittaakseen saarelle perustettavaa Saaristomeren tutkimuslaitosta. Huutokaupan yhteydessä jo käytön puutteessa ja ikävästä hapettunut Le Porteur de Lumière -kuriositeetti päätyi Suomen huudi-instituutin haltuun.

Viimeistä edeltävän, eli Kansainvälisen quinoa -vuoden kunniaksi myönsi instituutti 153000 euron määrärahan laitteen entisöimiseksi. Entisöinnin yhteydessä laitetta koekäytettiin valvotuissa olosuhteissa ja vertaisarvioidut koetulokset julkaistiin Friskalan ja Maanpään toimittaman Kirkasvalohoidon lyhyt historia -historiikin liitteenä.
Kokeissa todettiin vuosien takaiseen loistoonsa entisöidyn Arlingtonin kirkasvalohoito­laitteen tuottavan 12 voltin jännitteellä laskennallisen, lähes 72 watin tehon, joka riitti lisäämään ISO-standardipyromaanin impulssikontrolliastetta uskomattomat 0,5 – 1,25 bassettia. Millään nykyisin käytössä olevilla terapiametodeilla ei päästä vastaaviin tuloksiin edes Kiinan kansantasavallassa.

gospodin2

Täyteen loistoonsa entistetty Arlingtonin Le Porteur De Lumière -aparaatti Gospodin Cavallerin kokoelmasta.

skyld

Laitteen runkoon kiinnitetystä messinkilaatasta käy ilmi, että

kakskerta

Kakskertalaisten valmistamasta Arlingtonin kirkasvalohoitolaitteesta on jäljellä enää yläosa, joka on käytössä lasten leikkitelineenä.

avaeira2

António de Oliveira Salazarin johtama Portugalin konservatiivinen ja autoritaarinen Estado Novo-hallintojärjestelmä yritti alkukesästä 1940 saada akselivaltiot ja liittoutuneet sopimaan erimielisyytensä rakentamalla tähän asti isoimman version Arlingtonin kirkasvalohoitolaitteesta Aveiron laguunille (Ria de Aveiro). Vaikka aparaatti oli kooltaan ja teholtaan yli kaksinkertainen kakskertalaisten rakentamaan verrattuna, oli sen vaikutus maailmansodan kulkuun verrattavissa Mini-Hinnan paloon marraskuussa 1983. Vempain on nykyään suosittu lomakohde urheilusukeltajien ja -kalastajien keskuudessa ja Cortegaçasta järjestetäänkin värkille säännöllisiä ja kohtuuhintaisia venekuljetuksia elo – marraskuun välisenä aikana. Kuva NATO:n sotaharjoituksista vuodelta 1989; Diário de Aveiro.

paita

Cabo Mondegon turistikohteiden suosituimpiin matkamuisto-ostoksiin kuuluu paikallisen Fleur de Sal -suolan lisäksi Camarguen kuuluisat kirkasvalohoitolaite-aiheiset T-paidat.